ECG-EKG

Electrocardiograma este o investigatie recomandata pentru a monitoriza inima. Fiecare bataie a inimii se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celule specializate de la nivelul inimii. Electrocardiograma – denumita si ECG sau EKG – inregistreaza aceste semnale electrice pe masura ce acestea traverseaza inima. Medicul va studia electrocardiograma pentru a identifica ritmul si modelul de aparitie a batailor inimii pentru a diagnostica diverse boli de inima.

O electrocardiograma poate sa arate:

  • dovezi ale maririi de volum a inimii
  • semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariana)
  • semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct de miocard)
  • probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
  • modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
  • semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardita)

Electrocardiograma este un test nedureros, non invaziv si sigur care se efectueaza in cabinetul medical. Nu este nevoie de o pregatire speciala. Totusi, evita sa bei apa rece sau sa practici o activitate fizica imediat inainte de procedura.

Medicul va discuta cu tine rezultatul investigatiei. In general, daca acesta este normal, nu vei avea nevoie de teste suplimentare. Daca electrocardiograma deceleaza ca exista probleme la nivelul inimii, va trebui sa repeti investigatia sau sa efectuezi alte teste, cum ar fi ecocardiografia. Tratamentul va depinde de ceea ce a cauzat simptomele si va fi indicat de catre medic.